divendres, 14 de desembre del 2018

PLOMES DE CARBÓ

El proper cap de setmana toca fira del Gall a Vilafranca del Penedès. La cap de comarca s’engalana per celebrar que galls, capons, pollastres i gallines estan a punt per anar a la cassola. Molts som carnívors de mena i el Nadal acompanya.

Ara em posaré una mica nostàlgica. Per mi, la fira del Gall que recordo amb més tendresa és la que visitava amb pares i avis quan era petita, pels voltants de la basílica de Santa Maria. Veig els pagesos i pageses de la comarca a les parades rústiques, plenes de les cistelles d’aviram amb malla per cobert, que jo estava avesada a veure a cals avis. També hi havia algun punt de venda d’ous i d’algun producte de l’hort.

De més jove, recordo el seu trasllat a la Rambla, per mi, l’entorn era més fred. També tinc present el primer any que a la Rambla es va oferir l’opció de comprar el gall viu i recollir-lo, després d’una visita a l’escorxador, a punt per prendre’l a casa i poder coure’l al gust. Tota una millora! De tota manera, a mi em feia gràcia prendre la peça viva cap a casa, però és clar, si hagués sigut per mi, hauríem tingut forces membres més a la família i uns quants àpats nadalencs a l’alçada de taules vegetarianes.  
Ara, la fira d’aviram es celebra al Parc de Sant Julià, un lloc més adient per rebre forces visites. És un espai ample i ple d’activitats enfocades al turisme i als passavolants que s’acosten curiosos a les gàbies dels productors. Segur que el negre serà el color predilecte d’Instagram aquest cap de setmana! 

GALL NEGRE
Tinc un amic
no és gens tibat,
ni malcarat.
És un bonàs
i presumit.

És aquell gall
que sempre es mira
al clar mirall.
Vesteix de dol,
perquè ell vol.

Mai està sol.
Va amb un estol
de cresta encesa,
com de clavell
i de puresa.

Ell amb fermesa
sovint passeja,
per bé lluir
al galliner
i ser el primer.

Vol garantir
que el Penedès
es pugui omplir
de negres plomes,
per molts anys més.

Quiquiriquic!
Canta eixerit.
Gran o petit,
vine’l a veure,
fes-te’n amic!
                    Emma Muriel




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada